Romania – Turcia – Drumul catre orient…
Bulgaria Turcia

Romania – Turcia – Drumul catre orient…

ian. 6, 2022

Ei bine… Greu cu introducerea atunci cand vrei sa spui multe si nu stii de unde sa incepi.

Nu suntem foarte spontani de felul nostru si de obicei ( cel putin eu, sunt omul cu planul ) ne urnim greu. Mare mi-a fost mirarea cand amandoi am acceptat sa facem o „escapada”, pe rapid, in Turcia. Daca initial voiam 3 zile, am ajuns sa stam 7 s-apoi 10 si sa ne bucuram pe indelete de un concediu in toata regula.

Asa se face ca pe 26 decembrie, de la ora 7, dupa ce ne-am infruptat cu carnuri „porcesti”, salate peste salate,ne luam talpasita , eu, Anca si prietenul nostru Muammer spre Vama Veche, ca apoi seara, sa fim in Istanbul.

Noi… cand nu suntem lenesi pe canapea.

Ca un calator simplu, e bine sa te informezi… Si daca nu stiai deja, ai nevoie de pasaport. Pe langa pasaport, in conditiile actuale de pandemie, pentru a intra in Turcia, mai ai nevoie si de un cod HES ( ceva sistem de al lor, prin care ai acces la transport in comun, cazare la hotel, intrare in diferite locatii ) si poate fi obtinut de aici si trebuie completat cu cel mult 72h inainte de a intra in tara.

No bun.. Hop in masina si la drum..vum…vum…

Drumul este lung si obositor ( eu am sforait in dreapta soferului, auzind din cand in cand STEFAAAN! Deh..noapte lunga si fara somn). Odata ce treci de Romania prin Vama Veche ( sau alternative prin Negru Voda, Giurgiu, Ostrov etc ) ajungi intr-o Bulgarie usor dezolanta, aproape parasita. Despre acest lucru ( si ce mai am facut pe la vecinii bulgari ) vom scrie in alt articol cu lux de amanunte. Dar sa revenim la ale noastre…

Drumul ales de noi

Ce mi se pare hilar in Bulgaria este faptul ca au foarte multe indicatoare de Vigneta, zeci de echipaje de politie si control al vignetei dar… drumuri yoc ( nr yoc = nu ). O portiune buna de asfalt turnat proaspat intre Varna si Balcik, un ciot de autostrada intre Varna si Burgas, in rest…trebuie sa te pregatesti sufleteste si sa spui o rugaciune pentru cauciucuri, bielete si suspensie.

  • Sfat – Pastreaza chitanta de la vignieta. Sa nu ai surprize cum am avut noi ( amenda 70 de leva – 40 euro , pentru o vigneta cumparata…dar fara dovada, din vara )

Cat despre trafic in sine.. dezolant.. O masina ici colo.. cele mai multe dinaintea erei noastre. Cred ca traficul din Varna si Burgas face cat traficul din Bucuresti la ora de varf.

  • Sfat – Ai grija la viteza. Au multe echipaje de politie pe traseu. In localitati fii atent la trecerile de pietoni. Sunt demarcate corespunzator, dar au „camile” pe asfalt, cu o cocoasa de cel putin 10cm si iti vor rupe masina.

Ca tot am vorbit de vigneta, noi am cumparat online. Din pacate nu poti cumpara o vigneta de trecere si se impart in mai multe categorii :

– Weekend – Valabila doar de vineri pana duminica

– 7 zile

– 1 luna

– 6 luni

– 1 an.

  • Sfat – Ai grija cand cumperi online si compara cu mai multe site-uri. Daca pe primul site din cautarea pe google ” vigneta bulgaria „, pretul era de peste 90 lei, pe al doilea gasesti vigneta la 45 de lei. Nu cumpara de Weekend decat daca mergi vinerea, sambata sau duminica.

Traficul si drumul in sine devine putin palpitant in apropierea granitei, acolo unde ai de urcat un pic de „munte” cum ii spune Anca. Cateva serpuiri ici colo, un sat de tigani ce arata ca dupa bonbardament, cativa cai salbatici ( eu nu i-am vazut, Anca spune ca sunt ), o zona unde credem ca este o unitate militara ( aici condu cu atentie si respecta cu sfintenie semnele de circulatie, fiind mereu politie ) si hop ai ajuns la vama BCP Malko Tarnovo.

  • Sfat – Schimba Lei in Euro, apoi in Turcia, in Istanbul ( sau alta localiate unde vei merge ) schimba in Lire Turcesti. Schimba si din Lei in Lire Turcesti in jur de 300 lei, cat sa ai de o masa calda, un ful de motorina etc.In Bulgaria nu ai nevoie de leva, dar schimba si cateva leva, in jur de 50 lei sa poti plati la vama orice taxa ai avea. Pastreaza si in jur de 200 lei pe card, pentru situatii neprevazute de genu : amenda viteza, vigneta , parcare. Echipajele de politie au POS la ele.

Continuarea o vei gasi in articolul de aici , unde Anca povesteste de prima experienta in primul oras din Turcia.

Loading

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *