Sălcioara sau 6 Martie – Despre pescuitul amator
– „Sa ti-o traga la fund ! ”
Inca imi rasunau in urechi cuvintele unui bun prieten, pescar, cand m-am hotarat, impreuna cu Anca, sa mergem la o partida de pescuit. Trebuie sa mentionez ca a fost prima ei partida serioasa. ” O greseala ” as zice, pentru ca acum… Acum are undita ei, montura ei, scaunelul de pescuit, palaria… tot tacamul necesar unui pescar veritabil !
Zis si facut. Am am facut planul, am achizitionat cele trebuincioase : rame, viermusi, 2 kg de nada, toate de la magazinul favorit Angela pescar ( click pe nume pentru detalii si pentru a le vedea oferta generoasa ), am incarcat masina cu uneltele necesare activitatii de pescuit, am pus si cortul si dusi am fost.
Drumul de aproximativ o ora, pana la Salcioara, mi s-a parut o vesnicie. Nu stiu altii cum sunt, dar pentru mine din momentul in care fac planul, pana ajung la „balta”, ma cuprind emotiile. Un amalgam de nerabdare, euforie, o inimia ce-mi bate-n gat si zeci de imagini ce imi trec prin minte cu locul unde ma asez,cu ce nada si momeala pescuiesc, ce pesti voi prinde.
Pentru cine nu stie Sălcioara este un sat în comuna Jurilovca din județul Tulcea, Dobrogea, România. Se află în partea de sud a județului, pe malul estic al lacului Razim, iar acolo vei gasi probabil una dintre cele mai bune locuri amenajate pentru pescuit sportiv si nu numai. Localnicii si cei „batrani” in tainele pescuitului il stiu drept 6 Martie.
Sa ajungi acolo este simplu. De la „Celsi” ( sau cum se scrie ), sensul giratoriu de dupa podul de la Ovidiu, inspre Mihail Kogalniceanu, faci dreapta spre Tulcea. Continui drumul pana ajungi in Baia, unde faci dreapta pe langa biserica. La intrare in Ceamurlia de Jos faci dreapta si continui drumul pana in Jurilovca. Acolo, in centru, vei face stanga, odata cu drumul cu prioritate si continui pana in Salcioara. Ajuns in Salcioara, iti iei punct de reper, o strada la dreapta, dupa un podet, ce are in lateralul ei un container albastru. Continui drumul si ai ajuns.
Avem si o traditie in Baia. De aici cumparam ce am mai avea nevoie. D-ale gurii si bineinteles, ceva „combustibil”, de cel putin 40 de „volti” sau o Lacrima a lui Ovidiu. E necesar ! Pestii nu se pot prinde altfel.
Odata ajunsi, ma simt altfel. Conectat cu natura, eliberat de ganduri si de stres. Mai ramane doar sa gasim locul „perfect”, de care niciodata nu esti multumit, mai ales daca ai mai mult locuri din care sa alegi. Si uite asa incepe o intreaga desfasurare de forte : descarca masina, desfa masa, pune suporti pentru undite, pregateste nada si momeala, intinde lansete, momeste locul. Toate meticulos executate pentru o experienta cat mai placuta.
Apoi vine traditionalul start la pescuit, dat de servirea unui pahar de „energie vie” sau de lacrimi dulci d-ale lui nenea Ovidiu. Incepe o asteptare placuta, urmarind atent pluta unditelor de 6m, cu urechile ciulite pentru a auzi bipaitul in surdina al senzorilor.
Te lasi prada calmului si frumusetii din natura. Aici cred ca am inteles ce a vrut sa zica profesoara de Limba si Literatura Romana cand ne dicta : Autorul intra in comuniune cu natura. Da ! Intri in comuniune cu natura, simti legatura cu pamantul, cu pasararile, cu copacii. Te bucuri de fiecare raza de soare, de adiere de vant, de culorile vii ce brazdeaza cerul. Nu te mai intereseaza nimic altceva, decat momentul in care pluta intra sub apa si simti adrenalina cum iti invadeaza corpul atunci cand prinzi un peste. O experienta greu de descris, mai ales cand jumatatea ta iti impartaseste sentimentul.
– Uite ! Uite ! Uite ! Uite ! zise Anca, bucurandu-se ca un copil, cu ochii mari si curiosi la prima incercare.
– Lasa-l Anca ! Nu acum. Lasa sa plece cu pluta intr-o parte.
– Daaaaaaa, uite, uite, uite, l-am prins !
La primul peste prins, bucuria a fost enroma. Cred ca „jumatate de balta” stia ca noi am prins un peste.
– Uite ! Trage ! Uite, uite, uite ! Nuuu gata, nu ma mai iau dupa tine, ca nu prind nimic ! zise iar Anca la al 2 lea peste.
Acum, cum am spus si la inceput, Anca, este un pescar amator desavarsit. A prins miscarea, asteapta momentul cand trebuie sa ridice undita si chiar la o partida a prins cu mult peste mine „dandu-mi lectii”.
Cu drag va recomandam o iesire la pescuit,pentru a va descarca si uita de cotidian si pentru a degusta un peste natural, salbatic sau pentru a petrece timp impreuna cu familia sau prietenii in natura cu cortul.
- Info – Pretul unei partide la Salcioara, este de 100 lei – Balta mare, 50 lei – Balta mica / adult barbat, 20 lei – Balta mare, 10 lei – Balta mica / adult femeie. In weekend preturile sunt de 120 lei Balta mare, 60 lei – Balta mica / adult barbat , respectiv 20 lei – Bala mare, 10 lei – Balta mica / adult femeie. In timpul lunilor de iarna, pretul este de 100 lei peste tot, pentru o perioada de 24 ore.
- Info – Speciile de peste ce pot fi prinse : Caras, Crap , Lin , Salau, Stiuca, Biban, Novac, Cteno, Babusca, Rosioara, Platica. Extrem de rar somn.
4 Comments
nu va pierdeti timpul la balta Salcioara; peste foarte putin, probabil recoltat, si foarte inactiv; nu merita pretul de 130 lei in weekend.
Sa stiti ca de fiecare data cand am fost la balta Salcioara am avut capturi, si mai mici, si mai mari. Pentru noi a fost o balta care a avut de oferit.
salut ai pescuit în 2023 la salcioara . cum a mers . Ai cumva un nr de tel de acolo . mersi
Vezi dacă numărul de aici este valabil
https://www.azipescuim.ro/balta-pescuit/balta-6-martie-salcioara/
.