Iata am ajuns in final si la partea a 3 a, a vacantei sub 2000 euro. Aici va explicam exact ce cheltuieli am facut si cum am ajuns sa facem o vacanta de 10 zile, Constanta – Polonia ( 2 zile petrecute in Romania )sa fie sub 2000 euro, in contextul actual ( 8+lei motorina) cu masina.
Daca in articolul precedent am ajuns calculand la 885 euro, cheltuieli de drum si cazare, aici iti voi spune ce ce am cheltuit restul de 1145 euro.
Deci cat costa o vacanta in Polonia? Cat costa transportul in comun in Polonia? Cat costa mancarea la restaurant in Polonia? Aflati mai jos.
Zakopane
Am ajuns in Zakopane!, sau „Brasovul” de Polonia, locul pentru toate varstele. Aici am ramas „surprins” de preturi, atmosfera si imprejurimi.
Cum romanului ii e foame, am tras pe bulevardu’ principal Krupowki, sa ne infruptam din toate. Al mai scump fel de mancare, o specialitate de porc, cartofi si clatite de cartofi, era 55 lei. Scump ai zice….dar nu prea. Farfurie plina, verdeturi si salate, servire ireprosabila. 10 – 15 lei o bere…
Inghtata, cat sapte, de mancat in 3, 15 lei. Un cornet de inghetata minuscul si jumate’ de metru de inghetata indesata in el.
Mancarea la „impinge tava” era 5 lei / 100gr. Practic te pui furmos la coada, iti iei o farfurie – doua – trei si iti pui din vitrina ce doresti si cat doresti. La final iti cantareste si platesti. O masa de genul, in 2, cu berea la pachet – 80 lei.
Atractiile…si sunt multeeeee, au preturi de „nimic”. In Constanta dai 20 lei sa te plimbi cu telegondola. In Zakopane dai 27 lei, la Funicularul Gubałówka, un drum dus – intors, pe dealul-munte. Deci 54 lei, in 2. In Brasov de 50 lei, deci acelasi lucru.
Butorowy Wierch, telescaunul clasic, te costa 12 lei si merita fiecare minut din el. Urci in aer liber, cu telescaunul si admiri tot ce este in jur.
In Zakopane ai zeci de atractii, telecabine, teleferic, funicular, la preturi de la 12 lei la 30 lei, pe care le gasesti aici.
Tot aici am vizitat Morskie Oko, unde am vazut un lac de poveste si legenda, ne-am plimbat cu caruta – 70 lei de persoana urcarea ( 8 km) si 50 lei de persoana coboratul. Adaugam si 15 lei biletul de autobuz, si 5 lei intrarea in Parcul National Muntii Tatra.
Cracovia
Am lasat masina la hotel, „asezat” convenabil la capul de linie a mai multor autobuze si tramvaie – Borek Fałęcki- si padurea Borkowski.Locul perfect de unde sa iti incepi vacanta intr-o tara straina, deoarece ai acces la orice punct al orasului.
Pot spune cu mana pe inima ca transportul in comun in Cracovia este extraordinar de bine organizat. Preturile incep de la 4 Zloti ( 4 lei ) pentru 20 de minute, pentru Zona 1,2 si 3 ( sincer nu stiu care sunt aceste zone ). Practic te sui intr-un autobuz, il capsezi si mergi unde vrei timp de 20 de minute.
Am cumparat cred vreo 10 bilete in toata perioada, deci 40 zloti – 40 lei sau mai bine zis 8,16 euro.
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ajungem in centru, in buricu’ targului, pe „ștrase”, sa vedem si noi cu ochiul nostru ce si cum. Aici am dat de muzeul subteran Rynek Underground, 28 zloti de persoana.. Un chilipir pentru experienta pe care o ofera. Inca 56 lei sau 12 euro.
Urmatorul pas a fost sa mancam, tot in centru. Cea mai scumpa locatie gasita de noi ne-a lasat o gaura de 130 lei. 90 lei portiile ( ceva cu porc, clatita de cartofi, salata de varza, de morcovi, pui, ciuperci) 30 lei 2 beri si 10 lei tips ( zloti, dar repet, zlotul este aproape de leu).
Daca nu vrei in buric, si poti sa mai faci cativa pasi in lateral pe strazi, atunci gasesti mancare ieftina, buna, de fastfood sau de restaurant.
42 lei meniu compus din : supa, fel principal carne de porc si cartofi cu unt, pahar de compot, tarta dulce. Portii generoase si delicioase.
Am vizitat si fabrica lui Schindler. Gratis in fiecare Luni. 28 lei de persoana. O experienta ce a meritat din plin si o recomand din toata inima.
Intrarea la Auschwitz II – Birkenau este gratuita. Experientele le gasesti aici. Daca vrei totusi sa beneficiezi de un ghid, atunci ai de plata 75 lei de persoana.
Vizita la Zalipie, satul colorat – „comoara Poloniei” , ne-a costat 10 lei de persoana. Aici adaugam si drumul de 70km si taxa de autostrada de 13 lei.
Am mai facut diferite cheltuieli in talcioc, un talcioc autentic, cu antichitati, vechituri, produse la second hand, care vrei nu vrei, te fac sa cheltui. Un fel de Jumbo, deoarce tot vei cumpara ceva. Un inel, o scrumiera, o vaza, inevitabil vei cumpara ceva. As aproxima un 500 lei cheltuiti aici.
Tot in Cracovia am cheltuit si pe bijuterii..un deliciu pentru Anca, un magazin deosebit, la care vom avea un articol separat.
Bijuterii handmade, din rotite de ceas, cheite, safire, cadrane, o incantare pentru ochiul de femeie. Magazinul este WatchThis! Intrati, vizitati, cumparati. Nu veti regreta.
La final as adauga o cheltuiala de 1000 lei, in Carrefour. Da.. intr-un supermarket, unde ca romanu: 1 pateu, 1 mezel, o sticla de tarie, un carnacior….de toate.
Concluzie
Am inceput cu un buget de 2000 euro, si am cheltuit 1600 euro. Ne-am lafait, am stat la 4 stele in Romania ( dezamagitor ), am stat la 2 stele in Zakopane, am stat la 4 stele in Cracovia.
Masa costa in general intre 35 lei si 55 de lei, de persoana.
Parcarea costa intre 30 lei si 60 lei pe 24h
Atractiile sunt multe, de la muzee la urcari pe munte si plimbari cu barca si plimbari cu calul, incepand cu 12 lei de persoana pana la 70 lei de persoana.
Totul tine de cum te organizezi si pe ce vrei sa cheltui. Pentru noi ? Pe muzee si plimbari cu telescaunul si restaurante…. Pentru altii? Cititi, trageti concluzii si faceti-va bugetul. Polonia merita vizitata nu numai o data, ci de cate ori ai ocazia.
Citeste : Vacanta in Polonia sub 2000 euro partea 1
Citeste : Vacanta in Polonia sub 2000 euro partea a 2 a
2 Comments
[…] Citete : Vacanta in Polonia sub 2000 euro partea a 3 a […]
[…] Citeste : Vacanta in Polonia sub 2000 euro partea a 3 a […]